Is asbest verwijderen verplicht in 2025 of 2028?

Is asbest verwijderen verplicht in 2025 of 2028?
Dit artikel is gepubliceerd op

Veel ondernemers vragen zich af: is asbest verwijderen verplicht in 2025, 2028 of überhaupt? Hoewel er in het verleden plannen waren voor een verbod op asbestdaken per 2028, is dat verbod in 2019 door de Eerste Kamer verworpen. Toch betekent dit niet dat u onbeperkt kunt blijven wachten. In dit artikel leest u wanneer u verplicht bent om asbest te verwijderen, welke situaties nu al vallen onder de regelgeving en waar u op moet letten bij verbouw of renovatie.

 

Wanneer ben ik verplicht om asbest te verwijderen?

Op dit moment geldt er géén algehele verplichting tot het verwijderen van asbestdaken of -materialen in 2025 of 2028. De beoogde landelijke asbestverwijderingsplicht voor 2028 is van tafel. Toch zijn er situaties waarin u wél verplicht bent om asbest te verwijderen. Deze situaties zijn opgenomen in de regelgeving van de Rijksoverheid.

Asbest verwijderen is verplicht als:

  • Er sprake is van direct gezondheidsgevaar (beschadigd, losliggend of verweerd asbest).
  • U gaat verbouwen of slopen aan een gebouw dat voor 1994 is gebouwd.
  • U een verhuur-, verkoop- of renovatieproces start waarbij asbest risico's met zich meebrengt.

 

Wat zegt de wet over asbest in 2025?

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie is het verboden om asbest te bewerken, verwerken of in voorraad te houden. Bestaand asbest mag blijven liggen, tenzij:

  • Als u gaat verbouwen of slopen.
  • Het asbest beschadigd of verweerd is en daarmee een gezondheidsrisico vormt.

Let op: het ontbreken van een wettelijk verbod betekent níet dat u geen risico loopt. Asbestvezels kunnen longziekten en kanker veroorzaken bij inademing. Daarom kiezen veel ondernemers proactief voor asbestverwijdering bij renovaties.

 

Verplicht asbest verwijderen bij verbouwing?

Ja, in veel gevallen wel. Gaat u verbouwen of slopen aan een pand dat voor 1 januari 1994 is gebouwd? Dan bent u verplicht om eerst een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een gecertificeerde, onafhankelijke partij. Dit geldt voor zakelijke én particuliere eigenaren. Na deze inventarisatie bepaalt de wet of het aanwezige asbest verwijderd moet worden. Een inspectie duurt gemiddeld 2 uur en het asbestinventarisatierapport ontvangt u meestal binnen 2 weken. Lees hier meer over het proces van asbestinventarisatie.

 

Waarom wordt asbest in 2025 niet verplicht verwijderd?

De oorspronkelijke ambitie van de overheid was om asbestdaken per 2028 te verbieden. Maar dit voorstel is in 2019 door de Eerste Kamer verworpen, vanwege hoge kosten en onduidelijke haalbaarheid. De overheid laat het nu over aan de eigenaar om te bepalen wanneer het moment geschikt is voor sanering – tenzij er dus sprake is van renovatie, sloop of direct gevaar. Toch stimuleren veel gemeenten en provincies vrijwillige verwijdering, vaak met subsidies. Ook verzekeraars vergoeden schade aan asbestdaken soms niet meer.

 

Wat kunnen we verwachten na 2028?

Hoewel er momenteel geen verplichting geldt voor asbest verwijderen in 2025 of 2028, sluiten experts niet uit dat er in de toekomst opnieuw wordt gekeken naar strengere regelgeving. Door strengere Europese milieueisen en toenemende druk vanuit verzekeraars en overheden wordt asbestverwijdering steeds vaker gestimuleerd. Het is daarom verstandig om nu al te investeren in een toekomstbestendig pand, zeker als u plannen heeft voor renovatie of verduurzaming.

 

Hardeman Isolatie: voor veilige sanering met toekomstvisie

Hardeman Isolatie werkt uitsluitend met gecertificeerde partners voor asbestsanering. Wij begeleiden u vanaf de asbestinventarisatie tot aan de volledige dak- of gevelrenovatie. Daarbij houden we altijd rekening met wetgeving, veiligheid en duurzame oplossingen zoals sandwichpanelen.

Of u nu verplicht moet saneren of vrijwillig kiest voor verduurzaming: wij denken graag met u mee.

Neem contact op